Komolyzene felsőfokon: 10 éves a veszprémi AUER FESZTIVÁL!


2024.07.30 - Balatonica
avi avital mandolin

A világhírű Auer Lipót zeneszerzőről elnevezett komolyzenei fesztivál augusztus hónap állandó programja Veszprémben. 2024-ben visszatérő világsztárok köszöntik Auer Lipót szülővárosát és a kerek évfordulót ünneplő Auer Fesztivált!




Idén immár tizedik alkalommal rendezik meg Veszprémben a világhírű, veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és zenepedagógus tiszteletére az Auer Fesztivált. A rendező Mendelssohn Kamarazenekar célja Veszprém festői, történelmi városába elhozni azokat a művészeket, akik a nemzetközi klasszikus zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel. A fesztivál rezidens zenekara hagyományosan a rendező Mendelssohn Kamarazenekar. A program rendkívül változatos: a kamarazenétől a zenekari esteken át a világzenei, népzenei koncertekig sokmindent megtalálhatnak a zenebarátok, akik minden bizonnyal egy életre szóló élmény részesei lehetnek.

 

Auer Fesztivál 2023

 

A Corpus Harsona Kvartett az Auer Fesztivál keretein belül egy teljesen új műsorral készül, melyet a veszprémi Szent Mihály Székesegyházban hallhat majd először a fesztiválközönség. Az együttes a reneszánsz zenéjétől kezdve a barokkon át egészen az új magyar zenéig kalauzolja hallgatóságát ezen az estén.

Santiago Cañón-Valencia az Auer Fesztiválra Johann Sebastian Bach zenéje mellett a sokat dicsért, legújabb szólólemezéről válogatott műsorral érkezik, melyben megtalálható kortárs kolumbiai szerzők művei mellett saját kompozíciója is, de Osvaldo Golijov Omaramor című kompozíciója is, melyet a fiatalon elhunyt tangószerző, Carlos Gardel „Az én Buenos Airesem” című szerzeménye ihletett. 

Lucas Debargue korántsem a szabvány szerinti fiatal zongoravirtuózok közül való. Ma Lucas szólóban és vezető zenekarokkal játszik a világ legrangosabb koncerttermeiben, heves integritással és káprázatos kommunikációs erővel rendelkező fiatal művész az irodalomból, a festészetből, a filmművészetből és a jazzből merít ihletet játékához, miközben idejének nagy részét a zeneszerzésnek szenteli.

A világon elsőként Grammy-díjra jelölt mandolinművészt, az izraeli születésű Avi Avital (lásd fotó) a legrangosabb koncertterkomek és a legnagyobb fesztiválok szupersztárja. A tízéves veszprémi Auer Fesztivál büszke, hogy Avi Avital korábbi óriási közönségsikerének helyszínére visszatérő vendégként újból ellátogat és ezúttal is a Mendelssohn Kamarazenekar szólistájaként lép fel.

A Setup együttes „Ütős népzene” című koncertje mindannyiunk ütőhangszerek iránti ösztönös kíváncsiságát hívja elő. Az együttes különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy az ütőhangszerek sokszínűségét megismertesse hallgatóival, így bemutatva a világ különböző népeinek zenéit, az együttes saját feldolgozásában. Magyar- és balkáni (szerb, macedón, bolgár) és afrikai népzenével, különböző tájak sajátos stílusú zenéivel, tradicionális dobolással, interaktivitással és sok-sok izgalmas hangszerrel várják közönségüket.

A 2010-ben alakult VOŁOSI a lengyel világzenei élet egyik vezető együttese, mely sorra nyeri a nemzetközi díjakat. A jazz, a rock, a világzene és a filmzene ötvözeteként született kuriózum garantálja a felfokozott hangulatot! Igazi világzenei szenzációnak lehetünk szem- és fültanúi a 10. Nemzetközi Auer Fesztiválon.

Az 1976-ban Venezuelában született hegedűvirtuóz, Alexis Cardenas a számára legkedvesebb formációjával, a Recoveco kvartettel érkezik hozzánk Veszprémbe. A hozzánk most első alkalommal ellátogató hegedűfenomén valódi fieszta hangulatot teremt, melyet a barokk muzsikával fog ötvözni. A koncert külön érdekessége, hogy pár szám erejéig a vendéglátó Mendelssohn Kamarazenekar is színpadra lép, hogy Cardenas és a Recoveco partnere legyen Aldemaro Romero szerzeményeinek bemutatásában, és hogy közösen előadjanak egy részletet Astor Piazzolla Négy évszak Buenos Airesben című világhíres kompozíciójából.

 

 

Forrás: veszpreminfo.hu, Fotó: Auer Fesztivál fb

KAPCSOLÓDÓ

>> EURÓPA-SZERTE TURNÉZNAK A VESZPRÉMIEK

>> ISMÉT ZENESZÓ TÖLTI BE A VESZPRÉMI AUER-HÁZAT